Waarom Moederdag - Ontbijtservice Nederland. - Ontbijtservice Nederland, Champagne ontbijt laten bezorgen.

Champagne ontbijt bestellen
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Waarom vieren we Moederdag?

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. In Nederland en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd, sinds 1913. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

Moederdag werd in 1908 bedacht door Anna Jarvis uit West Virginia in de Verenigde Staten. Zij stelde voor als eerbetoon aan haar moeder en alle andere moeders van het gehele land een witte anjer te dragen en speciale kerkdiensten bij te wonen. Haar vasthoudendheid bracht het Amerikaanse congres er uiteindelijk toe om in 1914 Moederdag officieel te erkennen. Na de Eerste Wereldoorlog verspreidde Moederdag zich over de wereld.


Met wat verwen jij je moeder op Moederdag?

Vooral mannen vinden Moederdag erg belangrijk.

Op zondag 8 mei is het weer tijd om onze moeder in het zonnetje te zetten. Tweederde van de Nederlanders vindt het erg belangrijk om op Moederdag hun moeder extra te verwennen. Vooral mannen dragen hieraan hun steentje bij. Ruim 30 procent van hen verkiest Moederdag boven Vaderdag tegenover 13 procent van de vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Greetz.nl onder 510 Nederlanders.

Cadeautjes
37 procent brengt altijd een bezoekje aan hun moeder op Moederdag en 28 procent verwent haar met een bloemetje. Bloemen zijn één van de populairste cadeaus met 23 procent. Daarnaast is een ontbijt op bed (23 procent) een manier om je moeder te verwennen. Vooral bij gezinnen met jonge kinderen is een ontbijt op bed populair met 46 procent.In Nederland begon de traditie rond 1925. In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Tegenwoordig wordt moeder op Moederdag vrijgesteld van huishoudelijke werkzaamheden. Het is een traditie dat moeders een ontbijt op bed krijgen en verrast worden met een zelfgemaakt cadeau. De kinderen hebben dit vaak op school of op het kinderdagverblijf gemaakt. Traditioneel wordt ook oma op deze dag bezocht.
Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenteriten. De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

Meer Moederdag

Ontbijtservice, moederdagontbijt, ontbijt voor moederdag.
 
Copyright 2019 | Online marketing by Interwens.NL
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu