Waarom vieren we pasen, Ontbijtservice Nederland. - Ontbijtservice Nederland, Champagne ontbijt laten bezorgen.

Champagne ontbijt bestellen
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Waarom vieren we Pasen

Wanneer is het Pasen?
Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente (na 21 maart). Dit verschilt per jaar. Pasen valt dus niet elke keer op dezelfde datum, maar wel altijd op een zondag. Pasen valt dit jaar op zondag 27 maart 2016 en maandag 28 maart 2016.

Eieren
Bij het woord Pasen denken we vaak meteen aan eieren. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en vruchtbaarheid. Vroeger begroeven mensen eieren in hun akkers zodat deze vruchtbaar werden. De Egyptenaren schilderden eieren in lentekleuren en gaven die als geschenk aan hun dierbaren om de heropleving van de natuur te vieren. Ongeveer 5.000 jaar geleden schonken de Perzen beschilderde kippeneieren aan elkaar als geluksbrengers. De Romeinen braken op de eerste dag van de lente eieren en geloofden dat dit de lucht reinigde. Nog steeds zoeken kinderen op paaszondag naar de verstopte eitjes.

Waar komt het symbool van de Paashaas vandaan ?

De haas wordt ook geassocieerd met de lente en symboliseert de vruchtbaarheid. Het was het lievelingsdier van de godin van de lente, Ostara genaamd.
Maar hij heeft ook een Christelijke betekenis : Christus wordt soms afgebeeld als een haas, die met opwaarts gerichte oren aandachtig luistert naar de woorden van God en deze in praktijk omzet.
Een Duitse traditie wil dat het snoepgoed verstopt wordt voor de kinderen door een onzichtbaar wit konijn. Het is er de gewoonte om op de avond voor Pasen een nestje klaar te maken in de tuin. Daarin wordt dan een worteltje gelegd voor de Paashaas. 's Nachts doet deze zijn ronde door de tuinen en laat paaseitjes en andere snoepjes in de nestjes achter. De volgende morgen gaan de kinderen dan op zoek gaan naar deze nestjes.

En Paas eiland dan?
ofwel Easter Island.... hoort sedert 1888 bij Chili ligt tegenover Santiago in de "South Pacific Ocean" op toch nog wel een ruime 3000 km afstand. Het eiland werd op Paaszondag 5 april 1722, 's avonds om 5 uur, ontdekt door Jacob Roggeveen, Nederlands ontdekkingsreiziger uit Middelburg en hij noemde het daarom Paseneiland. Je had het toch ook niet anders verwacht?

Geschiedenis van Pasen.
Voor christenen is Goede Vrijdag en Pasen een belangrijk feest. Op Goede Vrijdag wordt teruggedacht aan een moment in de geschiedenis waarop Jezus van Nazareth aan een kruis werd gehangen en ter dood werd gebracht. Wanneer de volgelingen van Christus enige dagen na de kruisiging het lichaam van Jezus willen balsemen, treffen zij zijn graf leeg aan. Hij is uit de dood opgestaan. Met Pasen wordt sindsdien door Christenen de wederopstanding van Jezus gevierd. Op de zondag na de eerste volle maan in de lente is het Pasen (op zijn vroegst op 22 maart). De Paastijd duurt echter officieel van Paaszaterdag tot Drievuldigheidszondag (de laatste dag van het octaaf van Pinksteren).

De Israëlieten vieren met het Paasfeest de bevrijding uit de slavernij. Hierbij worden lammetjes geslacht en speciale broden gegeten. Voor hen ontstaat Pasen door de geboorte van een joodse baby die als volwassen man voor een keerpunt in de geschiedenis zou zorgen. Mozes, wordt als baby gevonden door de dochter van de Egyptische farao. Hij wordt grootgebracht binnen de Koninklijke familie, maar moet vluchten wanneer hij bij het verdedigen van een (joodse) slaaf een Egyptenaar doodt. Mozes krijgt vervolgens van God de opdracht zijn volk, de joden, te bevrijden van de eeuwenlange onderdrukking door de Egyptenaren. Met hulp van God, die als waarschuwing vele rampen en plagen laat plaatsvinden, laten de Egyptenaren tenslotte het joodse volk gaan.

Meer over Pasen

Pasen, Paasontbijt, Waarom vieren we pasen?


Handige tips voor de perfect gedekte Paastafel
Met de volgende basisregels, waarmee natuurlijk op creatieve wijze kan worden gevarieerd, creëer je stapsgewijs een prachtig gedekte Paas tafel. Succes verzekerd! Geen lopers, geen placemats, maar tafellaken! Tegenwoordig krijg je de indruk dat lopers en placemats het gewonnen hebben van het tafellaken. Maar voor klassiek gedekte tafel is een tafelkleed echter nog steeds een must.

Voor Pasen zijn de kleuren natuurlijk geel, blauw en groen. Probeer textiel, porselein, bestek, glazen en tafeldecoratie qua kleur zo op elkaar af te stemmen, dat de hele compositie een gevoel van rust en balans overbrengt. Zorg dat servetten en tafellinnen tot dezelfde kleurenfamilie behoren of interessante accenten geven.

Goed begin met de perfect gedekte ontbijt/brunchtafel

• Begin met het ontbijt bord.
• Daarna met het bestek. Leg het mes rechts en de vork links van het bord.
• Het sapglas staat achter het koffiekopje met schotel in een schuine lijn.
• Bij het ontbijt staat het eierdopje boven het bord. Gebruik voor het eten van ei een eierlepel van kunststof of hoorn. Geen metaal of zilver. Dit tast de smaak van het ei aan.

Paasdiner in paassfeer

• Begin met het onderbord, gevolgd door het dinerbord.
• Voor een meergangendiner plaatst u het bestek altijd in de volgorde waarin ze worden gebruikt, van buiten naar binnen. Dus: soeplepels helemaal rechts aan de buitenkant, vervolgens het visbestek en dan het tafelbestek. Het dessertbestek (ook voor fruit en kaas) ligt in horizontale richting boven het (onder)bord.
• Het broodbordje staat links van het bord. Het botermesje ligt erop aan de rechterzijde, het lemmet is net als bij de tafelmessen naar links gericht. Zorg ervoor dat alle greepeinden een rechte lijn vormen.
• Ook de glazen dienen in volgorde van het menu te staan. Het is leuk om met Pasen een gekleurd waterglas te gebruiken.

Finishing touch:
bloemstukjes, kaarsen, eitjes en meer bloemen toveren de tafel in prachtige paassfeer. Ze worden in de regel midden op tafel geplaatst. Met Pasen is het leuk om allemaal kleine bloemstukjes op de tafel te plaatsen. Hetzelfde geldt voor kaarsen. Hou er rekening mee dat oogcontact niet belemmerd wordt. Om het voorjaar extra te accentueren kan je nepeitjes, bloemblaadjes of schelpjes over tafel strooien.
Wil je nog creatiever aan de slag, gebruik dan de dekschaal als bloemenvaas. Plaats hierin een stukje oase en vul de dekschaal met bijvoorbeeld gele rozen.

Bron: Tafelcultuur Villeroy & Boch

 
Copyright 2019 | Online marketing by Interwens.NL
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu