Partners

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen. De term “Franse champagne” is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie altijd uit Frankrijk komt.

Buiten deze regio heet de vinificatie méthode traditionnelle. In Frankrijk wordt deze wijn aangeduid met de term “Cremant”. In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel gedronken met oudjaar, doop van een schip of tijdens een andere bijzondere gebeurtenis. Toegestane witte druivenrassen zijn, Chardonnay en Pinot blanc, Arbane en Petit Meslier mogen ook gebruikt worden maar komen weinig voor in de Champagnestreek. Toegestane blauwe druivenrassen zijn Pinot noir en Pinot meunier.

De meest verkochte champagne is wit. Een verschil met andere witte wijn is dat champagne voor twee derde van de hierboven genoemde blauwe druiven wordt gemaakt. De Pinot Noir heeft een vrij geringe opbrengst, maar geeft een volle, lang aanhoudende smaak. De Pinot Meunier is weinig gevoelig voor vorst, gemakkelijker te telen en fruitig. De witte druif Chardonnay rondt de compositie af.Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt  genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men Blanc de noirs.

Bron: Wikipedia.org

Scroll naar boven